بازدید دکتر موحد رئیس کل دادگستری استان کرمان از جهاددانشگاهی و گفتگوی صمیمانه با دانشجویان
دکترموحد در این بازدید در جریان نشست با دکتر کامیاب رئیس جهاددانشگاهی و معاونان این نهاد به بحث و تبادل نظر پیرامون معضلات اجتماعی استان پرداخت. در این جلسه دکتر کامیاب مقدس به بیان گزارش از فعالیت های جهاددانشگاهی استان در زمینه کاهش آسیبهای اجتماعی به اجرای طرح تسهیلگری در 10 محله هدف در شهر کرمان با حمایت و نظارت اداره کل اجتماعی استانداری کرمان و نیز تدوین سند توسعه اجتماعی و فرهنگی استان به سفارش و نظارت استانداری کرمان اشاره نمود.وی همچنین تاسیس مرکز مشاوره توسط این نهاد در شهر کرمان را در راستای کاهش معضل طلاق و افزایش مهارتهای زندگی در بین جوانان استان و از برنامه های سال جاری این نهاد برشمرد.
دکتر موحد در ادامه این نشست با ابراز تشکر از اجرای طرح آموزش زوجین در استانه ازدواج توسط جهاددانشگاهی بر تداوم تعریف اجرای چنین طرح هایی تاکید نمود و ارتباط حداکثری دانشگاهی و موسسات و مجامع علمی را از سیاست های مهم و جدید قوه قضاییه و باورهای حرفه ای و شخصی خود برشمرد.
پس از برگزاری این جلسه دکتر موحد در نشست صمیمانه با استادان و دانشجویان گروه حقوف دانشگاه جامع علمی کاربردی جهاددانشگاهی شرکت نمود.
دکتر "رضا کامیابمقدس" رییس جهاددانشگاهی استان کرمان در ابتدای این نشست ضمن خیرمقدم به حضور دکتر موحد رییس کل دادگستری استان کرمان و معاونین ایشان، استادان و دانشجویان مرکز علمی کاربردی جهاددانشگاهی گفت: خوشبختانه در سال های اخیر ارتباط تنگاتنگی بین جهاددانشگاهی و دادگستری استان کرمان وجود داشته است.
وی از رشد و بالندگی دانشگاه علمی کاربردی جهاددانشگاهی کرمان سخن گفت و در ادامه با بیان این مطلب که استادان گروه حقوق جهاددانشگاهی از قضات و وکلای برجسته استان هستند، اظهار داشت: جهاددانشگاهی استان کرمان فعالیتهای گستردهای در زمینه کاهش آسیبهای اجتماعی انجام داده است که این مهم به نوعی در ارتباط با فعالیتهای دادگستری و گروه حقوق هستند، بهطورمثال جهاددانشگاهی استان کرمان مجری طرح دفاتر تسهیلگری استان با نظارت عالیه دفتر امور اجتماعی استانداری کرمان است که در همین راستا 10 دفتر تسهیلگری در محلههای حاشیهای، بافتهای فرسوده و سکونتگاههای غیررسمی شهر کرمان راه اندازی شده است.
دکترکامیابمقدس مهمترین سند استان را سند آمایش سرزمینی استان دانست که سال گذشته توسط جهاددانشگاهی استان تدوین و در شورای برنامه ریزی و توسعه استان مورد تصویب قرار گرفته اشاره و بیان کرد: طبق این سند شهر کرمان به عنوان مرکز جنوب شرق و سواحل مکران شناخته شده و مرکز ارائه خدمات برتر در این منطقه است که یکی از مهمترین خدمات، خدمات حقوقی است.
در ادامه این نشست دکتر صفا نماینده رئیس گروه حقوق، دکتر جلالی نماینده استادان و نماینده دانشجویان به بیان مسائل و دیدگاه های خود در زمینه امور حقوقی و نحوه ارتباط دانشگاه با دادگستری و مشکلات و چالشها پرداختند.
دکتر "یداله موحد" رییس کل دادگستری استان کرمان ضمن تشکر از فعالیت های جهاددانشگاهی استان کرمان در زمینه های مختلف گفت: معتقدم مناسب نیست برای یک دانشجوی رشته حقوق که شناخت دقیقی از فرایندهای قضایی کشور نداشته باشد و دستگاه عدالت را نشناسد. دانشجوی رشته حقوق باید از چالشهای فراروی دستگاه قضا و موانع کشور مطلع و برای آنها راهکار مناسبی ارایه دهد.
وی بر لزوم استفاده از ظرفیتهای علمی و توانمندیها و امکانات پژوهشی که در مراکز علمی کشور وجود دارد، تاکید کرد و افزود: رسالت جهاددانشگاهی از بدو تاسیسش ایجاد حلقه اتصال بین جامعه، نهادهای قضایی، اجرایی و صنعتی با مراکز و نهادهای علمی کشور بوده که خوشبختانه این اقدام تا حدودی اجرایی شده است.
عالی ترین مقام قضایی کشور در استان کرمان با اشاره به موفقیتهای علمی و اجرایی جهاددانشگاهی استان کرمان بر ایجاد اتصال مناسب حلقه علمی حقوق با دستگاه قضا توسط جهاددانشگاهی و دانشگاه علمی کاربردی جهاددانشگاهی تاکید و عنوان کرد: جامعه دانشگاهی حقوق ارتباط آنچنانی با دستگاه قضایی نداشته یا حضور ندارند یا اینکه حضورشان بسیار کمرنگ است که باید با تاکیدات آیت الله رئیسی رییس قوه قضاییه کشور در دوره جدید این قوه، این حضور و نقش جامعه دانشگاهی در دستگاه قضاء در همه زمینه های فکری و اجرایی افزایش پیدا کند.
دکتر موحد با طرح این سوال که استقلال قوه قضائیه چه معنا و چه مفهومی دارد و آیا قوه قضائیه باید جزیرهای عمل کند، عنوان کرد: استقلال قضا به معنی واقعی یعنی استقلال در انجام وظایف و ماموریتهای خود به طوری که سایر قوا در آن مداخلهای نداشته باشند و تصمیمگیریهای آن تحت تاثیر مسایل سیاسی و غیره قرار نگیرد.
وی ادامه داد: استقلال قضا در دادرسیها و صدور احکام، حل و فصل اختلافات دعاوی و رسیدگی به جرایم است، بهطورمثال زمانی که پرونده فساد اقتصادی مطرح میشود، قوه قضائیه و مخصوصا قاضی رسیدگی این پرونده باید از استقلال کامل برخوردار باشد و هیچ نهاد قدرتمند دیگری نتواند در امر قضا مداخله کرده تا قاضی بتواند حکم عادلانه صادر کند.
وی عنوان کرد: با توجه به کثرت دعاوی و مراجعات متاسفانه اکنون همه ظرفیتهای قوه قضائیه بنا به دلایل مختلفی مشغول است به طوری که 345 نفر قاضی در استان کرمان مشغول به فعالیت هستند که ماهیانه بهطورمتوسط 137 پرونده به قضات استان ارجاع میشود؛ همچنین سالانه 10 میلیون مراجعه فقط برای دریافت گواهی عدم سوءپیشینه در کشور داریم.
دکترموحد با طرح این سوال که چه اتفاق افتاده که جامعه ما گرفتار این حجم پرونده، اختلافات، دعاوی و جرایم شده است و چرا نرخ دعاوی ما روزانه در حال افزایش است، بیان کرد: در سال گذشته در استان کرمان تقریبا 2.5 درصد رشد پرونده در سیستم قضایی را شاهد بودیم که 565 هزار پرونده در مراحل مختلف دادگستری استان مطرح شده که این مورد غیر از پروندههای شورای حل اختلاف بوده است و 165 هزار پرونده در شورای حل اختلاف استان مورد رسیدگی قرار گرفته است.
وی خطاب به جامعه علمی کشور شامل اساتید و دانشجویان گفت: آیا مراکز علمی کشور نباید پاسخگوی این مسایل باشند و یک کار پژوهشی و علمی در این زمینه انجام دهند و نیاز علمی کشور در امر قضا را پاسخ دهند؟ و اگر قرار است دانشجویان و اساتید حقوق گامی برای کمک به قوه قضاییه بردارند، بایستی پاسخی برای این مسایل پیدا کنند.
رییس کل دادگستری استان کرمان عنوان کرد: در ابتدای انقلاب جمعیت کشور حدود 35 میلیون نفر بود و جمعیت امروز کشور حدود 81 میلیون نفر است؛ اما سوالی که مطرح است، آیا دعاوی مطرح شده در سیستم قضا متناسب با رشد جمعیت است، پاسخ خیر بوده و این آمار به مراتب بیشتر است.
وی اضافه کرد: اما در اینجا سوال این است که مناسبات اجتماعی و اقتصادی در این مدت زمان چه میزان توسعه پیدا کرده است؟ آیا توسعه اقتصادی مثلا شهر کرمان برابر است با ابتدای انقلاب، آیا توسعه قابل توجهی در این زمینه نداشتیم؟ حال باید بدانید که توسعه آسیبهایی را تولید میکند.
بالاترین مقام قضایی استان کرمان از حجم زیاد مهاجرتها به شهرها سخن به میان آورد و بیان کرد: تعارضات فرهنگی و عدم توازن بین حاشیه شهر و بطن شهر به لحاظ اقتصادی جرایمی را تولید کرده است.
وی موارد اشاره شده فوق را از علل افزایش حجم پروندهها در دستگاه قضا دانست و تصریح کرد: اگر تحولات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بهخوبی مدیریت میشد، نباید با این حجم پروندهها، اختلافات و دعاوی مواجه شویم. اکنون به دنبال راهحل میگردیم و رییس قوه قضاییه میفرمایند «اکنون دوره تحول دستگاه قضائی است»؛ لذا باید کارهای بزرگ در دوره تحول انجام داد و با کارهای متعارف نمیتوان دستاورد بزرگ داشته باشیم.
دکترموحد بر لزوم ایجاد ارتباط بین جامعه نخبگانی و سیستم قضائی تاکید کرد و افزود: جامعه علمی کشور باید راهکار کاهش پروندهها و مراجعات به دستگاه قضا را ارایه کند. اگر با جامعه علمی حقوق استان کرمان یک هیات اندیشهورز در این زمینه ایجاد کنیم میتواند یک تحول عظیم در این زمینه ایجاد کند.
وی مهمترین مسایل قضایی کشور، را ریشه در کثرت ورودیها و مراجعات دانست و اظهار کرد: اگر این موضوع حل شود، قطعا مردم نیز عدالت بهتری را احساس میکنند. اکنون به علت حجم زیاد پروندهها قضات حکم میکنند و حکم بهطور ریشهای مسایل و مشکلات ما را حل نمیکنند این در حالی است که آخرین راهکار حکم قضاست، بسیاری از احکام صادره خودش تولید دعوا و جرم میکند اما اگر مسایل از طرق صلح ساز حل شود، مسایل ریشهای حل خواهند شد.
در ادامه این نشست پرسش و پاسخ بین رییس کل دادگستری استان کرمان با دانشجویان و استادان صورت گرفت.